Alles over een adoptie
Alles wat je moet weten over een adoptie en de procedure die wij hanteren.
Alles wat je moet weten over een adoptie en de procedure die wij hanteren.
De adoptiebijdrage dekt de gemaakte kosten (soms deels). Voor iedere leeftijdsgroep gelden andere bedragen; deze staan vermeld in het intakeformulier.
Omvat:
- De reis van de hond vanuit Polen.
- Indien de hond in opvang in NL of BE is, dient u de hond zelf op te halen.
- Europees dierenpaspoort.
- Vaccinatie, minimaal tegen rabiës. Dit is de enige die wettelijk verplicht is, dus informeer even of de hond er meer heeft gehad. Bijkomende vaccinaties zijn niet bij ieder asiel standaard.
- Bloedonderzoek; is algemeen en gebeurt standaard een keer per jaar in de asielen. Als het bloedbeeld afwijkt, onderzoekt men gerichter.
- Anti-vlooien, -teken en -wormenbehandeling.
- Alle honden zijn gechipt, het nummer staat in het paspoort.
- Alle honden zijn gecastreerd/gesteriliseerd tenzij er reden is om dat niet te doen. Indien u een pup adopteert, nemen we in de adoptie-overeenkomst op dat u verplicht bent om de pup te laten steriliseren/castreren wanneer deze daarvoor de leeftijd heeft.
We proberen zo duidelijk mogelijk te krijgen of de hond gezond is, of dat er fysieke problemen zijn. Oudere honden zullen bv. soms toch wel iets van arthrose hebben, wat met goede voeding en supplementen op kan knappen. We zijn natuurlijk afhankelijk van de info die het asiel geeft.
Procedure
We hebben een intakeformulier, op de website gekoppeld aan de profielen van de honden. We vragen u om dat in te vullen, om zo een indruk te krijgen of de hond in uw situatie lijkt te passen.
Daarna zullen we telefonisch contact opnemen, om het een en ander toe te lichten en om duidelijk te krijgen wat de verwachtingen zijn over en weer.
Tenslotte willen we graag een huisbezoek doen om kennis te maken, waarbij er ruimte is voor vragen.
Het adopteren van een hond is een commitment voor jaren dus we willen graag dat de uiteindelijke beslissing weloverwogen is. En we willen natuurlijk graag weten waar de honden terecht gaan komen. Als dit alles naar tevredenheid van beide kanten afgerond is, kan er gekeken worden wanneer er plaats is op het transport.
Het transport brengt de honden vanuit Polen tot aan een afhaalpunt in NL en/of BE. Is de hond al in Nederland of België, dan kunt u in overleg kennismaken.
Algemene info
Soms is bekend of de hond wel of niet in een huis gewoond heeft, vaak zal dat in de beschrijving staan. Heel vaak (zeker 95%) is de hond gevonden op straat en is aleen bekend hoe de hond zich in het asiel gedraagt. Meestal kan de hond op aanvraag getest worden met katten, maar dit is niet in alle asiels mogelijk en is ook een momentopname.
Ook vragen mensen vaak of een hond met kinderen kan. Dit is vaak een algehele indruk van de hond hoe de hond op zijn omgeving reageert, want met kinderen testen is niet echt mogelijk door de weinige vrijwilligers en de grote hoeveelheid asieldieren. Buiten dat gaat het er natuurlijk ook om hoe kinderen zich gedragen bij dieren. Kunnen ze de hond bv met rust laten. M.a.w. beseft u dat zeker in het begin een kind begeleid moet worden qua omgang met de hond. Bv. niet meteen knuffelen, de hond laten bijkomen, hem zelf latenkomen etc.
Als u niet bekend bent met buitenlandse asielhonden is het handig er rekening mee te houden dat de hond nog veel moet leren, bv. basisdingen zoals zindelijk zijn, aan de lijn lopen, basiscommando’s, alleen thuis kunnen zijn,.... Meestal weten we niets over de voorgeschiedenis. 95 % van de honden is op straat terecht gekomen en daarna in het asiel.
Over honden die in Nederland of België in de opvang zijn, kunnen we natuurlijk meer details over het gedrag en de vaardigheden geven.
Bij aankomst thuis: de hond is uit zijn vertrouwde omgeving gehaald en heeft een reis achter de rug, komt in een totaal onbekende omgeving en situatie. Belangrijk is om op veiligheid te letten, de hond zeker in het begin dubbel aan te lijnen: een veiligheidstuig en halsband beide met lijn. Ook al is een hond niet angstig, dan nog kan hij schrikken en in de vluchtmodus schieten. Dit kost met regelmaat honden het leven. Ook is het van belang zeker in het begin op te letten dat u bv. de tussendeur dicht doet als u naar de voordeur gaat.
Verder te zorgen dat de tuin goed omheind is en hoog genoeg, dat u de hond in het begin niet alleen in de tuin laat, enz. Sommige honden zijn ware meesters in het ontsnappen. Verlang niet te veel in het begin, laat de hond rustig wennen aan de dagelijkse routine, bv. de eerste tijd dezelfde route wandelen. Vaak slapen honden ook best veel in het begin, of ijsberen ze juist voordat ze rust kunnen vinden. Vaak ruiken honden ook niet fris. De ene hond zal het fijn vinden gewassen te worden. De andere weet misschien niet wat het is om gewassen te worden. Dus het is handig om dat met z’n tweeën te doen of gewoon nog even te wachten. Verder is het goed te beseffen dat de eerste weken zeker behoorlijk intensief kunnen zijn.Registratie en importeren
Het is in Nederland verplicht om de hond binnen 2 weken te registreren, maar ook te importeren. Als u de eerste houder bent dient u een UBN aan te vragen en daarmee naar de dierenarts te gaan. Die kan de hond registreren maar ook importeren in een database. Dit is zo omdat Aleksandra Sajdak degene is die de honden laat transporteren, zij in Polen woont en dus ook een Poolse UBN heeft, nodig om honden te kunnen vervoeren. In Nederland is de adoptant of het opvanggezin de eerste houder. Als de hond vanuit een opvanggezin geadopteerd wordt kan het registreren als vanouds gewoon online.
In België moet u langs bij de dierenarts om de hond op uw naam te laten registreren. Dit kan niet online.