Welkom thuis

De eerste weken na adoptie zijn belangrijk voor het laten landen van je nieuwe harige vriend.

Na elk transport lezen we hoe enthousiaste adoptanten hun nieuwe metgezel meteen aan vrienden en familie gaan voorstellen. Er wordt vaak net nog geen welkomstfeestje gegeven. Honden gaan bijna rechtstreeks van transport naar de dogwash om de vieze asielgeur eraf te schrobben. En dan hop, naar de winkel om een nieuwe riem of een favoriet speeltje uit te zoeken.

Natuurlijk vinden wij het hartverwarmend om deze directe betrokkenheid en zorg te zien. Adoptanten kijken vaak weken tot maanden reikhalzend uit naar de komst van hun nieuwe, harige vriend. Zij staan reeds verder in het adoptieproces dan de hond die pas enkele dagen eerder uit de shelter werd gehaald en op transport werd geplaatst. Dat deze lange rit hen naar een beter leven brengt, kunnen we hen jammer genoeg niet uitleggen.

Toch willen we benadrukken dat het van essentieel belang is om geduld te hebben bij de adoptie van een (buitenlandse) asielhond. Het proces moet stapsgewijs verlopen om onnodige stress te voorkomen. Deze aanpak is cruciaal om de hond de kans te geven zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving en om een sterke band tussen de eigenaar en de hond op te bouwen. Vaak hebben deze honden traumatische ervaringen meegemaakt, variërend van verwaarlozing tot misbruik. Het vergt tijd voor hen om te herstellen en vertrouwen op te bouwen in nieuwe mensen en omgevingen. Ook voor honden die hier schijnbaar geen last van hebben en je van meet af aan achtervolgen als een schaduw, is een geleidelijke gewenning aan te raden.

Deze honden worden geconfronteerd met een totaal nieuwe omgeving, geuren, geluiden en routines. Het geleidelijk introduceren van nieuwe elementen zal je hond helpen om zich comfortabeler en veiliger te voelen.

Dit geldt trouwens niet alleen voor zijn omgeving, ook de verzorgers veranderen. De overgang van het asiel naar een ander land met nieuwe eigenaren kan verwarrend zijn voor de hond. Geduldig zijn en een consistente en liefdevolle aanpak bieden, helpt de hond zich aan te passen aan de nieuwe gezinssituatie. Vertrouwen is de sleutel tot een gezonde relatie tussen jou en de hond. Door stap voor stap te werken en positieve ervaringen te bevorderen, wordt het vertrouwen van de hond in zijn eigenaar opgebouwd. Ook kunnen eigenaren op die manier incidenten vermijden die de hond zouden kunnen afschrikken of angstig maken. Of nog erger, dergelijke incidenten kunnen adoptanten doen beslissen toch niet door te gaan met de adoptie.

Geduldig zijn bij de adoptie van een buitenlandse asielhond is niet alleen in het belang van de hond, maar ook voor het opbouwen van een sterke en liefdevolle band. Het creëren van een positieve omgeving, het bieden van rust en veiligheid, en het begrijpen van de individuele behoeften van de hond zijn sleutelfactoren voor een succesvolle adoptie.

Neem dus jullie tijd en volg hierbij het ritme van jullie hond.